Pompidou Sanat ve Kültür Merkezi

Pompidou Merkezi, Paris’in en sıradışı yapılarından biridir. Adını Fransa’nın eski başkanından alan yapı 1977 yılında açılmıştır. Başkan Pompidou Paris’in kalbinde modern bir sanat merkezi yaratmak istemesi üzerine ortaya çıkan yapının mimarları Richard Rogers ve Renzo Piano’dur.

Pompidou Merkezi’ni gördüğünüz ilk an şaşırabilirsiniz garanti çünkü yapı benzerlerinden çok farklı. Sanat merkezinin binasında yer alan tüm tesisatlar binanın dışında, yapıyı sarmalamış durumda. Yapı dışındaki borularda mavi olanlar havalandırma, yeşil olanlar su, sarı olan elektrik ve kırmızı olanlar da yürüyen merdiven ve asansör tesisatlarını simgeler. Her borunun farklı renk olması Pompidou Merkezi’nin hem mimari olarak güzel görünmesini sağlamış hem de yapı işlem kolaylığı getirmiştir. Tesisatların dışarıda yer alması bina alan kullanım oranını ise çok fazla arttırmış. Binayı bir yılan gibi tırmanan yürüyen merdivenler ise Pompidou Merkezi’nin en dikkat çekici kısımlarından.
Pompidou Merkezi’ndeki Bölümler

Pompidou Merkezi içinde; Musee National d’art Moderne (Ulusal Modern Sanat Müzesi), sergi alanları, kütüphane, mağazalar, sinema, restoran ve seyir bölümü vb. yer almaktadır.

Pompidou Merkezi’nde alt katlar Forum’a ev sahipliği yapar. Bu alanda sinema, çocuklar için atölye, performans merkezi bulunur. Kütüphane ilk 3 katlarda yer alır. Müzedeki kalıcı sergiler 4 ve 5. Katlarda yer alır. 1905-1960 yılları arasındaki kalıcı eserler 5.katta, çağdaş sanat eserleri 4. Katta sergilenir. Büyük sergiler 1 ve 6. Katlarda sergilenir. En üst katta muhteşem Paris manzarasını izleyebileceğiniz bir alan bulunmaktadır. Açık havalarda şehrin tüm önemli yerlerini buradan seyredebilirsiniz. Bu kadar çıkış ücretlidir.

Pompidou Merkezi sanatseverler için vazgeçilmez bir yerdir. Burası beş bin sanatçının 60.000’den fazla eseriyle çağdaş ve modern sanat koleksiyonuna sahiptir. Avrupa’nın en büyük Kubizm, Fovizm, Sürrealizm gibi önemli sanat akımlarına ait eserlerini burada görebilirsiniz. Gazeteci Sylvia von Harden’in Portresi (Dix, 1926), Le Cheval Majeur (Duchamp-Villon, 1914-16), Kahvaltı (Juan Gris, 1915), La Duo (Georges Braque, 1937), Penceredeki Kemancı (Henri Matisse, 1917) sergilenen en önemli eserlerden bir kaçıdır.

Bunlar dışında Pompidou Merkezi’nin önünde yer alan meydan halk tarafından sık kullanılan bir buluşma noktasıdır. Stravinsky Çeşmesi büyük küçük herkesin favorisi. Sanatla aranız iyi olsun olmasın Paris’in bu etkileyici yapısını mutlaka Paris gezilecek yerler listenize ekleyin.