Erciyes Ü. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Bilinen ismi ile Gevher Nesibe Sultan olan, aslen Melike İsmetüddin Gevher Nesibe Hatun olan, Selçuklu hükümdarı II. Kılıçararslan’ın kızının 1204 yılında yakalanmış olduğu verem hastalığı neticesinde vefat etmesi üzerine inşa edilen yapı, Gevher Nesibe Şifahanesidir. Nesibe sultanın vasiyeti üzerine, ağabeyi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından, 1204 ile 1206 yıllarında Kayseri ilinde inşa edilen Gevher Nesibe Şifahanesi, bazı kaynaklara göre, sağlık hizmetleri ile tıp eğitimini bir arada sunan dünyanın ilk tıp merkezidir. Bilindiği kadarı ile Gevher Sultan, sarayın baş sipahisine aşık olmuş ancak ağabeyi Gıyaseddin Keyhüsrev, kardeşinin evlenmesine izin vermemiştir.

Gıyaseddin Keyhüsrev, baş sipahiyi savaşa göndererek ölümüne neden olmuştur. Bu haberi alan Gevher Nesibe Sultan, verem hastalığına yakalanarak vefat etmiştir. Vefatından önce ağabeyine, hastalığına bir çare bulunmadığını, ölümünün yaklaştığını, aynı hastalığa ya da diğer hastalıklara yakalanan insanların acı çekmemeleri ve ücretsiz bir şekilde tedavi edilmeleri amacı ile bir şifahane yaptırılmasını vasiyet etmiştir. Ağabeyi Gıyaseddin Keyhüsrev, kardeşinin vasiyetine uyarak Gevher Nesibe Şifahanesini yaptırmıştır. Nesibe Sultan’ın türbesi, yapılan şifahane içerisinde yer almaktadır.

Tıp medresesi ve şifahane olarak yaptırılmış olan, çifte medrese olarak bilinen, Türkler tarafından inşa edilen on birinci büyük hastanedir. Günümüzde Kayseri tıp tarihi müzesi olarak kullanılmakta olan şifahane, Anadolu’nun beşinci büyük hastanesi olarak bilinmektedir. Dönemde şifahane içerisinde, cerrahlar, göz doktorları, ruh hastalıkları koğuşları, akıl hastanesi bölümü ve eczane kısmı da yer almaktaydı. Yapılan düzenlemeler neticesinde, Gevher Nesibe Şifahanesi, 14 Mart 1982 tarihinde Erciyes Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsüne tahsis edilmiş ve bu tarihten sonra tıp tarihi müzesi olarak düzenlenmiştir.

Mimari açıdan bakıldığında şifahanede açık bir avlu etrafında toplanan, dört eyvan bulunmaktadır. Medrese ile şifahane arasında dar bir geçit bulunmak ile birlikte, batı kısmında 4 ile 5 m2’lik odalar yer almaktadır. Kış aylarında çifte medresenin künkler aracılığı ile merkezi sistem üzerinden taşınan sıcak su ile ısıtıldığı düşünülmektedir.
Gevher Nesibe Şifahanesi Resimleri

Gevher Nesibe Şifahanesi Nerede ?

Gevher Nesibe Şifahanesi İç Anadolu bölgesinin, Kayseri ilinde yer almaktadır.
Gevher Nesibe Şifahanesine Nasıl Gidilir ?

Gevher Nesibe Şifahanesine gitmek için, Kayseri’ye kara yolu ulaşımı veya hava yolu ulaşımı seçeneklerini tercih etmek gerekmektedir. Merkezde yer alan Gevher Nisibe Şifahanesine şehir merkezine giden minibüsler ile ulaşmanız mümkündür.

Gevher Nesibe Şifahanesi Ulaşım Haritası

Ayrıca Kayseri gezileriniz için hazırladığımız Kayseri’de Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sizlerde Gevher Nesibe Şifahanesi gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.