Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, 1856 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan saraydır. Mimarlar Garabet Balyan ve oğlu Nikoğos tarafından tasarlanan saray, oldukça görkemlidir. Osmanlı’nın zor günlerinde yapılmış olmasına rağmen bu kadar görkemli olması dikkat çekicidir. Yüzlerce yıl Osmanlı hakimiyetinin izlerini yansıtan Dolmabahçe, geleneksellik ile Batı izlerinin birleştiği bir yerdir. Büyük ölçüde yabancı bankalardan alınan borçlar ile yapılan Dolmabahçe Sarayı, sadece rehberli turlara açıktır.

Topkapı Sarayı’nın gerekli toplantılar için yetersiz kalması üzerine yaptırılan saray, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Selamlık kısmında resmi odalar ve Merasim Salonu, haremlik kısmında padişah ve ailesinin özel yaşam alanları bulunmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı’nda mutlaka görmeniz gereken kısım ve eserlerin başında Kristal Merdiven, bir zamanlar sadece sultan ve vezirler tarafından kullanılan Bab- ı Hümayun kapısı, 16. yüzyılda oluşturulan bahçede yer alan Kuğulu Havuz, 2500 kişilik Merasim Salonu, 10 Kasım 1938’de Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu Atatürk’ün Yatak Odası, gümüş ve mermer işlemeli Padişah Hamamı gelmektedir.

İstanbul gezilecek yerlerin olmazsa olmazı Dolmabahçe Sarayı içerisinde 285 oda ve 43 salon bulunmaktadır. Beşiktaş’ta denize sıfır konumda bulunan Dolmabahçe, özellikle gece ışıklandırmaları ile oldukça görkemli bir hal almaktadır. Sarayın içini gezemeseniz bile denizden görüntüsüne mutlaka tanık olmalısınız.