Bursa Ormancılık Müzesi

19. Yüzyıldan kalma Saatçi Köşkü’nde 29.3.1989 tarihinde hizmete açılmıştır. Saatçi Köşkü Osmanlı Barok stilinin özelliklerini gösterir.Ormancılık Müzesinde yaklaşık 1000 eser sergilenmektedir. Bu güne kadar 50 binden fazla kişi müzeyi gezmiştir.




Ormancılık Müzesi, Orman Hayatından Kesitler Bölümü, Fosiller Bölümü, Orman Bitkileri ve Kesim Aletleri Bölümü, Orman Mühendisliğinde Kullanılan Aletler Bölümü, Tarihi Belgeler ve Vesikalar Bölümü, Harita ve Uzay Fotoğrafları Bölümü, Orman içi Haberleşme Araçları Bölümünden oluşmaktadır. Müze de ayrıca Atatürk köşesi, Sergi Salonu ve Kitaplıkta yer almaktadır.




Orman hayatından kesitler Bölümünde Milli Parklarımızdan alınmış hayvanların mumyaları ile zengin bir böcek koleksiyonu bulunmaktadır. Ormancılık Müzesi çok zengin bir fosil koleksiyonuna sahiptir. Günümüzde hala var olan bitki fosillerini görebilirsiniz. 6 milyon yıllık Sekoya Ağacı Fosili çok önemlidir. Fosil odunsu niteliğini kaybetmeden günümüze ulaşmıştır. Artvin Borçka’dan getirilen 700 yaşındaki Sarıçam enine kesiti ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken parçadır.

Ormancılığın namusu sayılan ağaç damgaları eski ve yeni örnekleriyle Müzenin en önemli parçalarındandır. Müzede birçok etnografik malzeme de sergilenmektedir.

Müze pazartesi günleri hariç her gün 08:00–16:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açıktır.