Karaman Müzesi

1980 yılında açılan Karaman müzesi çok nadide eserleri barındırması nedeniyle Türkiye müzeciliğinde oldukça değerlidir. Müze koleksiyonunda Epipaleolitik devirden günümüze kadar her devre ait eserler bulunuyor. Özellikle Canhasan Höyüğü Neolitik ve Kalkolitik Devir eserleri ile sikke koleksiyonu dikkat çekiyor.

Karaman müzesinin en dikkat çekici özelliği ise 1980’li yıllarda, Karaman Merkez ilçe Taşkale Kasabası sınırları dâhilinde bulunan Manazan mağaralarındabulunan kadın mumyasıdır. Mumya o dönemde kaçak kazıcılar tarfından ortaya çıkarılmış ve daha sonra Karaman Valiliği tarafından müzeye verilmiştir. Manazan mağarasının mumyanın bulunduğu kısmına Ölüler meydanı denmesinin nedeni de budur. Mumyanın önemli olmasının bir nedeni de etlerinin hala çürümemiş olmasıdır. Bulunan kadının saçlarının ve elbiselerinin dahi üzerinde duruyor olmasının bir nedeni de mağaranın nemi ve ısıyı tutan kilden kayalar içerisinde olmasıdır. 2009 yılında yapılan yaşlandırma(C-14) çalışmasında cesedin M.S. 1000-1200 yılları arasında yaşamış genç bir bayana ait olduğu tespit edilmiştir.

Karaman müzesine yer yıl yaklaşık olarak 10 ile 15 bin arasında ziyaretçi gitmektedir. Karaman’ın ziyaret edilmesi halinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.