Anamur Müzesi

Ören’de Anamurium antik kenti, Kalınören Mahallesinde Tritapolis antik kenti, mamure gibi bir kalesi ve daha birçok tarihi yapısı ve kalıntısı olan, ayrıca Yörük kültürünün günümüzde en canlı bir şekilde yaşatıldığı yerlerden bir olan ve kilim, çul, alaçuval, tuz torbası, seccade gibi el dokumaları olan bir kentte müze kurulması gerekmekteydi.



Anemurium antik kentinde Amerikalı ve Kanadalı bilim adamları tarafından 1960 yılında başlatılan bilimsel arkeolojik kazılar sonrasında elde edilen tarihi ve kültürel kalıntıların, eserlerin sergilenebilmesi için bir müze yapılması gerekliliği ortaya çıktı.

Bu fikir doğrultusunda yetkililerce müze binasının temeli 1976 yılında Yalıevleri mahallesinde, deniz kenarında, tahsis edilen arsa üzerine atılmıştır. 1976 yılından itibaren devam eden inşaatın 1990 yılında tamamlanmasından sonra 1992 yılında teşhir ve tanzim çalışmaları sonuçlandırılmıştır.

Anamurium kazılarında ortaya çıkarılan birçok eser ve ürünler çevre ilçelerde bulunan müzelere nakledilmişti. Bu müzeler Silifke ve Alanya müzeleriydi. 1990–1992 yılları arasında Anamur’a ait olan ve çevre ilçe müzelerinde bulunan ürün ve eserlerde Anamur’a getirilip sergilenmek için hazırlandı.

Silifke ve Alanya İlçeleri müzelerinden getirilen Anamur’dan daha önce oralara sergilenmek ve korunmak üzere götürülmüş eserlerden başka Anamur Müzesine, Erdemli Müzesinden getirilmiştir. Anamur Müzesindeki eser sayısı böylece 10.000 sınırına dayanmıştır.


Anamur müzesinde sergilenen ve Ören antik kentinden taşınmış olan Issah adına düzenlenmiş mozaikte palmiyenin iki yanında yer almış leopar ve oğlak desenleri Necropol’daki (mezarlık) kilisenin tabanında bulunmuştur. Issah’ın barışçı kral adıyla anıldığı sanılıyor.


Anamur müzesinde ayrıca pişmiş topraktan yapılmış olan yağ kandilleri bulunmaktadır. Bu kandiller insan yüzlü kandillerdir. Bronz ve kemikten yapılmış süsü eşyaları, mezar armağanları ve Roma dönemine ait bazı bulgular da müzede sergilenmektedir.

Dünyanın birçok ülkesinden gelen bilim adamları Anamurium antik kentinde bilimsel kazılar yapmışlar ve geçmiş halklara ait eserleri ortaya çıkarmak için çaba sarf etmişlerdir. Amerikalı ve Kanadalı bilim adamları bu sürece katkıda bulunmuşlardır. Amerika-Kanada ortak kazı çalışmalarının yanı sıra Kolombiya üniversitesince de Anamurium antik kentinde kazılar yapılmıştır.

Anamur müzesinin ikinci katında müze idare binaları yer alır. Kütüphane, fotoğrafhane, konferans salonu da üst kattadır. Alt katta ise kafeterya, etnografik ve arkeolojik sergi ürünleri, eski eser depoları ve laboratuar yer almaktadır.

Arkeolojik eserler arasında ise bölgedeki eski kavimlerin yaşadıkları dönemlere ait para(sikke) örnekleri sergilenmektedir.


Etnografik eserlerde göçerlik döneminden yerleşik döneme geçinceye kadar ki zaman dilimi içindeki Anamur yöresindeki elde edilen folklorik eşyalar sergilenmektedir.


Anamur yöresine ait dokunan birçok kilim örneğini folklorik bölümde görebilirsiniz. Boncuklu bönce kilim, ciğni düşük, ala kilim, aynalı kilim örnekleri mevcuttur. Kahve içimi ile ilgili birçok eser, dibek, kaşıklık(ahşaptan yapılma), barutluk, madeni kap ve kacaklar, kılıçlar, sallamalar, çoban tabancaları, çeşitli takı örnekleri, bakır kazanlar, saatler sergilenmektedir.



ANAMUR MÜZESİ ve ÖREN YERLERİ

Anemurium antik kentinde Amerikalı ve Kanadalı bilim adamları tarafından 1960 Yılında başlatılan bilimsel arkeolojik kazılar yöredeki tüm kültürel kalıntıların değerlendirilmesi amacıyla, Anamur ilçesine bir müze yapılması fikrini ortaya çıkarmıştır.



Müze binasının ilk temeli 1976 Yılında Yalıevleri mahallesinde tahsis edilen 2630m2'lik arsa üzerine atılmıştır. Uzun süre yarım inşaat şeklinde kalan binanın 1983 Yılından 1989 Yılına kadar inşaat işlemleri sürmüştür. 1990 yılında inşaat işlemlerinin tamamlanmasından sonra 1 992 yılında teşhir ve tanzim çalışmaları sonuçlandırılmıştır.
Zamanında müzenin sağlıklı bir binasının olmaması nedeniyle; Anemurium kazlılarında ortaya çıkartılan Kültür ve Tabiat Varlıkları Alanya Müzesi'nde, ilçe çevresinde ele geçen diğer eserler ise Silifke Müzesi'nde toplanmaya başlanmıştır.

1984 Yılında Anamur Müzesi'ne kadro tahsisi ile personel sağlanmış ve müze, Atatürk Bulvarı üzerinde kiralık bir dükkânda hizmet vermeye başlamıştır. Müze bu arada kendini tanıtmaya başlamış Bakanlık ve imkânların birleştirilmesiyle Anamur ve çevresinde kültür ve tabiat varlıklarının tespit çalışmaları sürdürülmüş, 1985 ve 1986 Yılları Bozyazı (NAGİDOS) nekropolü ve Mamure Kalesi içindeki Rig Manol antik kenti kalıntılarında kurtarma kazısı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.