Yedikule Zindanları

Tarihin gizemli odası,o meşhur efsane ile donatılmış ve birçok esirin hapsedildiği Yedikule Zindanlarını anlatmaya çalışacağım sizlere…

Bu yapılanma İstanbul’u Güneybatıdan çevreleyen kara surları ve kuleler bütünüdür. 390 yılında dönemin imparatoru I. Theodosius tarafında inşa edilmiştir.Tarihi bilgilerde burada önemli evrak ve dosyaların saklandığı ve zindanlarda ise yabancı savaş esirlerinin mahkum edildiği belirtilmektedir. Bizans döneminde esirler ve suçlular burada hapsedilir ve işkenceye maruz kalırlardı.

Osmanlı döneminde bu zindan yalnızca hapishane ve idam mahkumları için kullanılmıştır. Birçok imparator burayı geliştirmiş ve eklemeler yapmıştır. Ana kapının hemen yanında bulunan mermer kulenin içinde ”Kanlıkuyu” adı verilen bir yapılanma dikkatimi çekti buna nasıl ulaştığımı eğer editörler için bir sakıncası yoksa sizlere önereceğim harika bir sitede keşfettim.

Kanlıkuyu isminin gerekçesi şöyle:
Mahkumlar bu kuyuda idam ediliyor, kuyunun dibinde ilginçtir. Marmara denizine açılan bir tünel var tarih kokan bu tünelde mahkumların başları buraya bırakılır ve Marmara denizine atılırmış. Bu zindanlarda birçok siyasi mahkumda idam edilmiş ve başları Marmara denizinin sularına gönderilmiştir.

Yedikule Efsanesi:
Bilinen bir efsaneyi sizlerle paylaşmak istiyorum, efsaneye göre bu zindanda Paganlarda bulunurmuş hemen ekliyorum Pagan:Birçok dine inanan ve doğadaki varlıkları tanrı edinebilen kimse. Pagan kendisini acılara ve zulme karşı şartlandırmış ve eğitmiştir. Ona yapılan zulümler,işkenceler ona acı çektirmemekte ve onu yıpratmamaktadır. Bu işkencecileri daha da sinirlendirmiş Pagan’a daha fazla acı çektirmeye ve zulmedilmeye başlanmıştır.

Pagan en son dayanamayarak vazgeçmiş ve öleceği an yüksek bir sesle Antik Latince tarzı haykırmış ve orada işkence gören insanların ruhlarının, Mesihin dünyaya geldiği güne kadar zindanların içine ve duvarlarına hapsolmasını, Mesih indiği an da yerlerinden kalkarak hesap sormak adına haykırmalarını istemiştir. Bu sözler önemsenmemiş fakat efsane olarak tarihte yerini almıştır.